tom banner

Hur jag valde min plan för 2018

Anta utmaningen

I grunden är Anta utmaningen samma grej år från år. Jag var med i starten av Anta utmaningen och gladdes stort åt det stora inflödet av bibelläsare. För egen del var det en injektion att läsa tillsammans med andra. För mig har de tre åren som varit haft fyra olika infallsvinklar. 

2015 läste jag halvbibel. Det var en häftig upplevelse att få läsa sammanhängande berättelser. Det var lite motigt genom några av de stora profeterna, men i stort gav det mig mycket att se de stora sammanhangen.

2016 läste jag "andra halvan". Samma utmaning men nya texter.

2017 första halvan behövde jag förändra något. Jag tog och läste på engelska för att inte hamna i slentrianläsning. Bytet av språk fick mig att koncentrera mig mer och gav mig vad jag sökte. Det tvingade mig att stanna upp och försöka förstå. Jag kunde inte på samma sätt som tidigare bara "plöja på". Jag läste med en kommenterad bibelläsningsplan från Walk Thru the Bible och kände en glädje i att få läsa kommentarer andra har skrivit.

2017 andra halvan läste jag bibelskola på distans med Bibelskola Nära (Hyllie Park) och då skulle vi läsa Lukasevangeliet och Apostlagärningarna ihop som grupp. Detta gjorde att jag bytte från planen jag hade och började läsa långsamt (runt ett kapitel om dagen) och förbereda mig för en gruppdiskussion varje vecka. Jag hade dessutom förmånen att få dela läsningen tillsammans med min hustru och vår inneboende. 

2018?

Så nu när jag startar ett nytt år tog jag mig en funderare vad i Anta utmaningen som gett mersmak. Vad är det jag verkar behöva i min dagliga kost under 2018? Jag kunde se tre delar som jag bestämde mig för att kombinera.

 1. Sammanhängande läsning. Jag vill gärna ha en plan som inte bara hoppar runt i Bibeln på teman eller annat (som personporträtt). Jag uppskattar när bibelberättelsen får hänga samman som den är tänkt även om jag inte alltid måste läsa hela Bibeln pärm till pärm. 
 2. Kommenterad läsning. Det gav mig mer än jag förväntade mig att läsa en plan där det fanns dagliga kommentarer. Jag läste inte kommentarerna varje dag men många gånger gav det mig en ytterligare dimension som jag annars skulle ha missat.
 3. Gemensam läsning. Att läsa och diskutera texten är något jag vet är bra. Men jag har inte kombinerat min personliga dagliga läsning med samtal tidigare och därför har jag bestämt mig för att låta 2018 vara ett år av just sådana diskussioner. 

Så vad blir det för plan?

Fortsätt läs mer
4546 Träffar

Men det går ju inte! Du är inte ensam ...

Men det går ju inte! Du är inte ensam ...

Blev ett långt inlägg denna gång. Tanken är dock att du kan läsa inledningen och sedan hoppa till den del som talar mest till dig. Hoppas det kan vara till välsignelse!

Anta utmaningen tickar på, inläggen på Facebook fortsätter komma men under siffran av tusentals bibelläsare är det många som inte "lyckas". Utmaningen har ju sitt namn naturligt från att det faktiskt ofta kan vara svårt att läsa. Varför har just du svårt? När läsningen inte sker, vad beror det på?

I en dansk undersökning bland aktiva bibelläsare såg siffrorna ut så här på frågan vad som var deras största utmaning med att få till läsningen. 
(Siffrorna inom parentes är ungdomar.)

Självklart formas en sådan undersökning av vilka som deltog men det finns en hel del intressanta saker att känna igen sig i. Om man slår ihop de två första kolumnerna får man vilka som brottas med just ett specifikt problem, ofta eller sällan. Jag tänkte helt enkelt ge mig på att ge lite tips utifrån varje punkt och se om du kan finna någon hjälp i de punkter du känner igen dig i. 

Vanan, ca 70 %

Det absolut vanligaste problemet är alltså att få till en vana. Det är ju helt klart något vi kan känna igen oss i på flera fronter i våra liv. Det finns många goda saker som vi missar att göra för att vi saknar just vanan. Det finns massor med tips att ge på området men ett sätt att tänka kan vara utifrån dessa fem punkter.

1. Se det stora målet, men sätt "minimål". Ha gärna ett stort mål som: hela Bibeln på ett år. Men om du bara fokuserar på det kan du lätt misströsta, om du däremot kompletterar med minimål längs vägen kan du hålla motivationen uppe. Varje dag är en seger. Som att inte titta uppför hela trappan, utan se varje steg. Ett steg är ju möjligt!

2. Skapa kedjor. Studier visar att om du kopplar dina minimål till saker du redan gör varje dag så har du lättare att lyckas än om du försöker skapa helt nya vanor. Du åker buss till jobbet, går på toa, sätter dig i soffan när barnet somnat, kommer hem från jobbet, osv. Om du kopplar bibelläsningen till en sådan händelse får du hjälp att komma ihåg, det är lättare än att skapa nya händelser och en säkrare väg till att skapa en vana.

3. Förenkla. Låt inte bibelläsningen omges av massor med val som vilken text du ska läsa, vilken bibel, var du ska sitta. Utan bestäm dig för en vana och håll den. Då går det åt mindre energi och möjligheten att vanan sätter sig är större.

4. Svara på frågan varför! Det kan tyckas som en liten sak, men har du funderat på frågan varför du vill läsa dagligen? Att ta den frågan på allvar skapar en större motivation. 

5. Se "nu ger jag upp"-ögonblicken i förväg. Nya vanor är känsliga och risken är stor att man kommer till en punkt då man säger, nu ger jag upp! För att komma över de hindren är det bra att redan i förväg tänkt på vad du önskar göra om du kommer till en sådan punkt. Vad gäller bibelläsning kan det t ex vara du:

 • glömmer din bibel hemma på en resa
 • missar att läsa ett par dagar
 • tycker att texten är svår
 • inte känner någon välsignelse

Tiden, ca 60 %

Att hitta tid för sin läsning är nummer två på listan. Vi vet inte exakt vad de som svarar menar men vi kan gissa lite. Det kan vara att man inte hittar en bra tidpunkt under dagen eller känner att man inte hinner. På frågan om punkt under dagen skulle jag vilja hänvisa till punkt 2 ovan, men vad gäller "att hinna" måste vi dock bli lite självkritiska. Visst är det så, om sanningen ska fram, att vi har massor med stunder under dagen som vi gör saker som kan kapas lite: slötittande i mobilen, ett avsnitt extra av tv-serien, bussresan med ljudboken, osv. Det finns tider och stunder, det gäller bara att faktiskt ta ett steg, om det är det som är problemet. Idag finns det ju också bra tekniska lösningar som gör att man alltid kan ha sin läsplan med sig. Som bibelappen Bibelstund t ex. 

Koncentrationen, ca 75 %

I dagens samhälle omges vi av ett ständigt högre tempo och det är inte konstigt att vi känner oss störda. Det är till och med så att våra hjärnor anpassas efter hastigheten i vårt samhälle och försämrar våra möjligheter till djupläsning. Detta gör det dock inte omöjligt, utan prova några tips:

 • Gör dina val enkla, (se punkt 3 ovan)
 • Sök en lugn plats (skapa den med öronpluggar eller dra dig undan)
 • Läser du i telefonen? Våga flightmode medan du läser.
 • Ta med dig en fråga in i texten, något du letar efter? Som "Var ser jag Jesus", "något jag skulle vilja berätta för en vän", "vad ska jag försöka göra imorgon kopplat till det jag läser idag". 
 • Be om Guds ledning, han vill hjälpa dig!
 • Ge inte upp, det är en process. 

Kunskap om bakgrunden, 37 %

Kunskap är inte en av de största anledningarna men kan absolut ta musten ur en. "Jag känner inte till orterna", "förstår inte orden" eller bara det fenomen att texten är över 2000 år gammal och skriven i en helt annan kultur. Två tankar om detta. För det första finns det alltid hjälp att få, ställ en fråga i Facebookgruppen eller till en vän. Boktips finns det i hundratal beroende på var man är. Men den andra tanken kanske är viktigare, du behöver inte förstå allt. Bestäm dig till exempel för att lära lära dig en ny sak i veckan, låt resten vila.

Det är svårt att läsa, ca 30 %

Här ryms så många av de andra punkterna. Det kan vara att man känner att man inte förstår eller att man inte hittar rutiner. Jag rekommenderar dock alltid att om man har en bestående känsla av att det är svårt, så gör något av följande:

 • Byt bibelöversättning
 • Byt bibelläsningsplan, låt till exempel 3 Mosebok ligga och läs i Nya testamentet.
 • Läs med en vän
 • Våga fråga, till exempel i Facebookgruppen.

Jag kan redan berättelsen, 33 %

Som van bibelläsare är detta en stor fara. Vissa berättelser har vi hört hundratals gånger. Den bästa utmaningen för dig kan vara att prova en annan översättning eller rent av ett annat språk. Att läsa en parafras som The Message, på svenska, kan skapa helt nya ingångar till texten som du aldrig tidigare sett. Samma sak när man tvingar sig att läsa på sitt andraspråk. Bibelbutiken.se har massor med översättningar!

Det är för stort, ca 32 %

Se punkt 1 under rubriken vanan.

Vad har det med mig att göra, 32 %

Detta är ju en av de viktigaste frågorna vi bör ha med oss in i bibelläsningen, och ibland kan det vara svårt att förstå. Det första jag vill säga är att Gud kan så klart med sin Ande tala genom all text i Bibeln, ibland på det mest förvånande sätt. Det andra är att vi ibland har för höga förväntningar på bibelläsningen, en del av att läsa Bibeln är "bara" att lära sig mer om vad som hänt genom historien (därav släkttavlor ;-) ). Det är en balans där vi behöver ha en förväntan men också vara realister. Alltid be om Guds ledningen, men ibland bara få "lära oss något nytt". Sen finns det såklart mycket god hjälp att få när man läser med andra, varför inte en kommenterad bibelläsningsplan som Bibeln idag? (så fick jag tipsa om den också)

Det är svårt att hitta, ca 25 %

Jag är lite förvånad över denna punkt och förstår inte riktigt vad den betyder. Med tekniken idag kan man söka både på ord och meningar på t ex bibeln.se eller i en app så borde man kunna hitta rätt lätt. Även uppslagsdelarna i biblarna är en god hjälp. Återigen vill jag tipsa om Facebookgruppen där det finns mycket hjälp att få. 

Det är tråkigt, ca 24 %

Först, vi behöver öva på att ha tråkigt och inte jämnt bli underhållna. Nu när jag fått ur mig den brasklappen så vill jag fundera lite tillsammans med dig som läser och känner att det är tråkigt. Varför är texten tråkig? Först när du kan svara på den frågan kan vi gå vidare och se om vi kan hitta glädjen och nyfikenheten. Det är ju också så att vi som människor är väldigt olika så svaren lär variera. Men när du funnit ditt svar på varför Bibeln är tråkig, kolla då på listan här ovan. Troligen finns punkten med där som gör att du upplever att Bibeln är tråkig och då finner du vägen vidare där. Om inte, skriv en kommentar eller fråga i Facebookgruppen. 

Det är svårt att tro på, 11 %

Ja, Bibeln är gudomligt inspirerad. Det finns många berättelser som är helt otroliga! Folk klyver vatten, eller går på det. Guds hävdar sig födas som människa, dö och UPPSTÅ! Det går faktiskt knappt att tro på och ändå tror över en miljard människor på det. Har du svårt att tro så är nog det viktigaste du kan göra att hitta någon att prata med om dina frågor. Det går inte riktigt att ge alla svar i en blogg och det är viktigt att du får hjälp att fundera högt och få svar.

Det jag dock vill säga är två saker. Det finns bra svar att få på alla dina frågor, ja alla! Och den som är mest intresserad i hela världen av att du ska få svar det är Gud som vill ha en levande relation till dig. Så tveka inte om att be Gud om hjälp. 

Olof Brandt, generalsekreterare Bibeln idag

Källor:

Fortsätt läs mer
3310 Träffar

Att gå på djupet

Att gå på djupet

När man läser Bibeln kan det ibland dyka upp frågor som väcker ens intresse, gör att man undrar eller helt enkelt känner att man har noll koll. Detta är perfekta tillfällen att gå vidare och lägga lite tid på att gräva. Du kan enkelt ställa en fråga i Facebook-gruppen där det finns många kunniga. Men det kan vara minst lika givande att söka själv. Leta i uppslagsdelen på din bibel eller kolla bland bibelkommentarer.

Vad gäller frågor finns förbluffande ofta svaren i den stora bilden, Bibelns övergripande röda tråd eller huvudpoängen i en bibelbok. Får man syn på dessa faller ibland konstiga pusselbitar på plats och ett nytt ljus lyser över texten.

Själv har jag mycket hjälp av The Bible Project på Youtube. Där finns många goda översikter och många har redan nämnt deras goda hjälp.

Klicka dig gärna vidare och bli fördjupad och få syn på den övergripande bilden.

Till deras Youtube-sida

Exempel på video:

 

Fortsätt läs mer
2581 Träffar

Har du lovat dig själv något?

Har du lovat dig själv något?

Det är något märkligt med nyår och beslut. Vi människor har ett nästan magiskt förhållande till denna dag. Egentligen är det bara en dag som alla andra, men för oss markerar den startpunkten på ett nytt år – ett år som är som ett stort oskrivet blad och därför har möjligheten att bli annorlunda. Det kanske är just denna ovisshet som gör att vi försöker förändra våra liv vid nyår? Möjligheterna känns oändliga och det är lätt att se att jag kan leva sundare, äta mindre socker, motionera mera, läsa mer, surfa mindre, prata med mina grannar eller läsa Bibeln regelbundet.

Psykologin i detta ska inte underskattas. Livsförändringar är förbluffande svåra att få till och att en måndag i april plötsligt bestämma sig för att förändra något är långt mer ovanligt. Men samtidigt får vi inte luras, nästa år kommer sannolikt inte vara så annorlunda mot det föregående. Visst förändras saker men de där löften som jag ger mig själv kommer inte automatiskt uppfyllas för att det blivit 2017. 

Så har du just bestämt dig för en förändring i din bibelläsning, och sannolikheten känns rätt stor eftersom du läser detta, så kan det behövas mer än bara ett löfte till dig själv. Jag vill dela några tips för att löftet inte ska rinna ut i sanden:

 1. Skriv ner det. Sätt en lapp på kylskåpet, skriv ett brev till dig själv eller lägg en lapp i din bibel.
 2. Berätta för någon vad du tänkt göra. Du kan också be personen fråga dig hur det går ett par gånger den närmaste tiden.
 3. Hitta en rutin. Försök hitta en tid på dagen och ett sätt att läsa som kan vara återkommande.
 4. Förlåt dig själv om du inte lyckas. Livet kan sätta hinder i vägen och då är det bara att ta nya tag.  
 5. Det är daglig läsning som är utmaningen, så missar du några dagar är det viktigare att komma tillbaka att läsa än att läsa ikapp.
 6. Funkar inte det du tänkt dig, prova något annat. En annan plan eller tidpunkt. Men samtidigt…
 7. det är en förändring och det får ta tid innan det känns naturligt. Så ge inte upp för fort om det inte känns som att det ”ger något”.
 8. Det heter ”Anta utmaningen”. Att få in en daglig rutin kan vara just en utmaning (därav namnet). Var medveten om det och hantera det som om du behöver jobba för att lyckas.
 9. Blir du nyfiken, gå gärna vidare och gräv. Läs en kommentar, fråga på Facebook eller kolla en video på Youtube.
 10. Dela gärna med dig. Det vi läser växer ofta till när vi delar med oss.
 11. Läs gärna med andra. I din närhet eller i gemenskapen i Anta utmaningens Facebook-grupp. 

Till avslut vill jag bara säga en sak, välkommen med. Detta kan bli ett fantastiskt år!

 

Fortsätt läs mer
2439 Träffar

Draken i julkrubban – VA? DRAKEN?

Draken i julkrubban – VA? DRAKEN?

Dags för en bibliskt korrekt julkrubba? Ni vet väl att de vise männen antagligen kom långt efter herdarna och att du borde ha en drake... EN DRAKE! Men vänta nu...

Klicka själv och se:

Uppenbarelseboken kapitel 12

Men är det verkligen julscenen vi pratar om här? Kanske...

Från "The Preachers Commentary":

"Who is this woman? Is the woman Mary the mother of our Lord now symbolically portrayed in an awesome flashback? Is the woman the symbol of Israel from whose lineage the Savior is born? The most obvious interpretation of this sign is that this is a dramatic flashback vision of the event of the birth of our Lord which shows in a dramatic fashion that the birth of Jesus in Bethlehem was a moment of cosmic significance.

Så varför inte en drake i julkrubban i år ;-)

"Men den får ju inte plats för det är så mycket annat folk! Och förresten vad var det du sa om de vise männen?"

Jag vet att slutet var lite smörigt... 

Och jag vet, kanske var det inte ens var en grotta! Inte en grotta, vad var det då? Studera lite så får du se, nämns stallet? Det är möjligt att det handlar om att de inte fick plats i gästrummet, eller i boendedelen i ett hus. Dvs de hamnade där djuren bodde, i den nedre delen av ett klassiskt hus i Betlehem vid den här tiden. Se här:

Så in med draken för allt i världen, om inte annat för att väcka frågan om hur det egentligen var där i Betlehem för 2000 år sedan. Kan alltid väcka någon ur sagans värld och fundera på vad som egentligen hände där i stallet, eller grottan, eller på bottenvåningen där djuren höll till...

Det stora är ju att budskapet består! Även om du försenar de visa männen, eller placerar in en drake för att visa på kampen i andevärlden. Budskapet om en Gud som låter sig födas in i vår värld, för att nå oss människor på ett sätt vi kan greppa. Det är något att fira, kanske är värt att sätta dit draken för att väckas ur vår julslummer?

 

Fortsätt läs mer
2514 Träffar

3 utmaningar i min bibelläsning – tillbaka till den enkla glädjen

3 utmaningar i min bibelläsning – tillbaka till den enkla glädjen

Känner du glädje inför bibelläsningen? Det kan verkligen variera för mig. Vissa dagar är det något som "bara ska göras" andra dagar har jag svårt att sluta. Det kan vara en utmaning att läsa (varför tror du vill kallar denna satsning för det vi gör?) och vissa saker kan ytterligare förstärka den bilden.

De tre saker jag själv upptäckt som är mina största utmaningar är förståelse, teknik och missade dagar. Låt mig utveckla varje punkt något.

Förståelse

En av de saker jag märkt som får mig att fasta är när jag inte förstår. Jag är en person som gärna förstår och kräver nästan av mig själv att jag lyckas hitta mening i allt jag läser. Vissa dagar är det en drivande kraft och andra är det vad som gör att jag tappar läsningen. För om jag hamnar i ett stycke av läsning som jag inte greppar eller tycker är svårt så kan det suga musten ur mig. Jag vet att det enda att göra är att antingen ta fram en bibelkommentar eller be Gud om hjälp (helst båda) men ibland orkar jag helt enkelt inte. Då kan Bibeln bli liggande.

Teknik

Dagens teknik kan vara till välsignelse och förbannelse. Jag är långt ifrån teknikfientlig, har själv både platta och smartphone, men jag står inte heller och säger att det är bibelläsningens räddning. Jag tror att tekniken kan hjälpa oss i vissa situationer, som att få till läsning i vardagen, när vi ändå tar upp telefonen. Men tekniken kan också splittra och stressa. Det är inte lätt att vara bibelläsare när min Facebook-kontakt hör av sig och vill diskutera. Som vanligt handlar det om balans och självkontroll. Vissa dagar går det alltså bra, andra mindre bra. 

MIssade dagar

Att använda en bibelläsningsplan tror jag många känner är välsignade, särskilt om du skrivit upp dig till denna utmaning. Det hjälper att få struktur och det är skönt att slippa fundera på vad jag ska läsa varje dag. Det för också med sig att jag jobbar med texter jag annars inte skulle läsa. Men bibelläsningsplaner är nog också en av de största anledningarna till att vissa av oss slutar läsa. För hamnar man efter kommer skammen och mitt sinne för det perfekta tillåter inte att jag ligger efter. Men när jag inte längre kan lösa problemet så kan jag inte riktigt med att hoppa framåt i planen, "så kan man väl inte göra, det är ju fusk". Märkligt nog blir då välsignelsen av en plan, en förbannelse. 

Lösningen

Så hur kommer man då tillbaka efter man fallit eller tappat modet, piska eller morot? För mig handlar mycket om den enkla glädjen. Jag är gift och som alla relationer så kan de gnissla ibland, förlupna ord eller misstolkade situationer kan hamna mellan två personer. Men eftersom jag lovat, inför Gud och denna församling, så kan jag inte låta det glida iväg utan jag har ett ansvar att försöka reda upp det som ligger och skaver. Det märkliga med den processen (smärtsam eller ej) är att den ofta för mig tillbaka till insikten om varför jag gifte mig från första början, tillbaka till den första glädjen. Jag tror att det är en bra bild för bibelläsningen. Det är ju ytterst inte tal om studie eller tillgodogörande av information utan om en relation till en levande Gud som visar sitt handlade genom historien. 

För mig denna gång fanns lösningen närmare mig än jag kunnat tro, i två produkter jag själv är med och ger ut. Bibeln idags lilla kvartalsbok med daglig läsning och kommentar, samt vår bok Ur djupen ropar jag, en genomgång av Job och Klagovisorna. 

I Ur djupen ropar jag fick jag en möjlighet att jobba med texten för att förstå, med stadig hand tog Staffan Ljungman mig med på en vandring som gav tillbaka förståelsen. Bibeln idag gav mig en analog utväg där tekniken splittrade för mycket.  Jag fick också i frid lägga ner min bibelläsningsplan och för tillfället vila i att vår Gud inte är lagisk utan alltid har relationen mellan oss i första rummet. 

Olof Brandt, generalsekreterare Bibeln idag

Ps. Via våra hemsida bibelnidag.org hittar du båda om du skulle vilja prova samma hjälpmedel. 

Fortsätt läs mer
3082 Träffar

Skammen i att misslyckas

Skammen i att misslyckas

Jag antar att du misslyckats någon gång i ditt liv. Det är en erfarenhet alla människor delar. Det kan vara stort eller smått. Det kan vara saker som förändrar livet och sånt som bara känns dumt i stunden. Därför tror jag du förstår min känsla just nu.

Jag har tappat min dagliga läsning. Troligen är jag inte ensam. Det har hänt många människor före mig och kommer hända fler efter mig. Förklaringen är lika enkel som dum. Jag har rest mycket under våren och det slår sönder de rutiner jag kämpat för att få till. Sakta blev enstaka texter till flera kapitel, en bula i vägen till ett stort berg. Tankarna växlar mellan att ge upp, att "fuska", att låtsas eller att finna en lösning. 

Jag delar detta för att jag tror vi är många och vi behöver varandra. Den enda anledningen till att inte ge upp just nu är faktiskt ni som läser denna blogg och som delar livet med mig. Det låter så stort och självklart ska man ta steget tillbaka och säga att min relation till Gud står kvar. Jesus överger inte en bibelläsare som tappat bort sin läsning. Egentligen är det inte en stor grej, det är ju bara att börja om igen. 

Men ändå är det stort för mig. Jag gav mig in på något när året började. Jag lovade mig själv att fullfölja. Det är nog därför det känns jobbigt. Det är en nyttig analys att göra att när man lovar sig något som detta så finns risken att besvikelsen vid ett misslyckande tar död på lusten. Jag känner inte för att läsa Bibeln just nu. 

Nu tar jag semester, för mig betyder det mer tid med familjen men jag hoppas också det kommer betyda mer tid med min bibel (för min egen skull). Målet med sommaren är att försöka börja resan tillbaka till rutinerna. Kommer jag komma ikapp läsplanen? Jag hoppas på det. Men jag tänker inte ge upp försöken, nu vänder jag mig mot solen, mot källan till allt liv. Gud hjälp mig!

/>Olof Brandt, Bibeln idag

 

Fortsätt läs mer
2421 Träffar

Vad drömmer jag om egentligen?

Vad drömmer jag om egentligen?

Jag har haft förmånen att få delta i Bibelsällskapens världsmöte. (Läs gärna våra dagsrapporter på bibelsällskapet.se)

Det som kanske gjorde starkast intryck på mig var drömmar, visioner och hopp (temat var förresten det levande hoppet). Dels fick vi höra berättelser från förföljda kristna och hur Bibelsällskap, tex i Egypten, svarat med antivåld på grova påhopp (se exempel här). Men det delades också många positiva nyheter om folk som fått sin dröm om en egen bibelöversättning förverkligad och om liv som blivit förändrade till följd av detta arbete. Jag låter mig själv fundera på frågan: "vad drömmer jag om?".

I Sverige har vi Bibeln på vårt språk, flera varianter till och med, vi är inte systematiskt förföljda (även om de finns de som får lida för sin tro). Jag får som svensk, vilket jag tackar Gud för, leva i en fredlig del av världen. Men jag tappar också en dimension av att leva av Guds nåd och på hans löften. Missförstå mig inte, jag längtar inte efter att bli förtryckt, men jag jag undrar vad som är min dröm?

För att bli konkret försöker jag därför tänka på min relation till Gud, och då specifikt min bibelläsning. Vad drömmer jag om på det området? Det finns drömmar, dels om att få dela med mig, men framför allt om att få komma närmare Gud genom läsningen. Och närmare kan man alltid komma, steg för steg och dag för dag. 

Tillslut landar jag i Bibeln själv, tänk att det till och med i på denna fråga finns ett svar i form av en bön. Det får min bön den närmaste tiden:

Hur kan en ung man bevara sitt liv rent,

så att han håller sig till ditt ord?

Helhjärtat vänder jag mig till dig,

låt mig aldrig villas bort från dina bud.

Vad du har sagt bevarar jag i mitt hjärta,

så att jag aldrig syndar mot dig.

Herre, lovad vare du!

Lär mig dina stadgar.

Ps 119:9–12

Fortsätt läs mer
2655 Träffar

Du blir som du umgås

Du blir som du umgås

Egentligen var det en självklarhet, men likväl hade jag inte reflekterat över det. För några år sedan (kanske har jag redan berättat om det här i AU-bloggen) så kom jag till insikt om en sak i mitt eget liv.

Jag reser mycket i tjänsten, både dagligen till jobbet och en del längre resor. Eftersom jag inte kan läsa  på bussar så brukar jag spendera stora delar av tiden till att lyssna på olika saker. Det kunde vara ljudböcker eller musik, men under en period var det väldigt mycket Spanarna och Vetenskapsradion historia. Båda programmen är på ett sätt nyttiga att lyssna på och de är underhållande.

Vad jag inte tänkte på var att det jag fyllde mina öron med skulle påverka mitt liv. Det är väl en självklar tanke och logisk slutledning men efter ett halvår så gick det upp för mig. I var och varannan konversationen hörde jag mig själv säga "Jag hörde en sak på Spanarna på tal om det..." eller "Visste du att på 1600-talet...". Och plötsligt slog det mig att Spanarna och Vetenskapsradion historia hade blivit min referensram till mina samtal. När jag kom på det så riktade jag om mitt lyssnande till att även innehålla undervisning och bibeltext, och som du gissar så blir det en skillnad. 

Daglig bibelläsning har samma innebörd, långsamt och under tid så tror jag vi "blir som vi umgås". Sakta så börjar värderingarna förskjutas och bibelord kan "poppa upp" i våra samtal eller när vi ska reagera på något som händer. I mitt liv så händer det oftare att jag nu säger: "På tal om det så läste jag en sak i Bibeln här om dagen... ". 

Egentligen är det ju som jag skrev logiskt, men ändå kan vi tappa bort det. Så min utmaning till dig idag får bli om det finns någonting i ditt liv, som i sig kan vara gott, men som fått ta lite för stor del på bekostnad av något som bygger upp dig. 

Olof Brandt, generalsekreterare Bibeln idag

 

Fortsätt läs mer
2387 Träffar

Att se andliga principer i vardagen

Att se andliga principer i vardagen

Vet inte om du är sportintresserad eller ej. Känner nästan ett behov av att be om ursäkt för alla sportbilder som vi använt i upptakten och första delen av Anta utmaningen 2016. Idag är dock en dag då sportbilderna måste få lite plats, är ju Vasaloppet idag. Bilden som varit vår huvudinspirationsbild i år.

Gud kan verkligen tala genom vardagens bilder. Idag åker tusentals de nio milen mellan Sälen och Mora och vi kan från TV-soffan se och lyssna på alla dessa berättelser. Det är de som åker för första gången och de som gör sitt 50:e Vasalopp. Det är de som åker fort och de som åker lugnt och samtalar med andra. De som har koll på varje del i sin utrustning och de som inte vet så mycket alls om detaljerna. Det finns de som tagit många mil i träningsspåren och de som knappt har några mil alls på snö. Och det finns kändisar och vanliga människor. 

Från spåret får man rapport på rapport om hur god stämning det är trots att det är backar och nysnö i spåren (där det ens finns spår). Jag tror ni ser var jag vill komma. Det är precis som med vår bibelläsning. Vi är många som läser, men vi har olika förutsättningar och lästakt. Men alla har vi samma mål, att fortsätta tillsammans mot målet. 

Vänner, vi går nu in i mars och halvbibel går in i 5 Moseboken, nu får vi en repetition av det vi läst under januari-februari. För många av oss kan det kännas som en lite väl brant backe så här en bit in i loppet. Men tillsammans kommer vi klara det och det är okej att tycka att vissa delar av Bibeln är lite tuffare. Ta gärna del av andras tankar i Facebook-gruppen och dela gärna själv! Din tanke kan hjälpa en medmänniska upp för backen! 

Nu passerar täten i herrtävlingen Oxberg och andra har nåt första blåbärskontrollen, alla på väg mot samma mål. 

Fortsätt läs mer
3429 Träffar

Hur går det?

Hur går det?

Valla och bibelläsning?

Jag har aldrig åkt ett så långt skidlopp som Vasaloppet. Jag har dock åkt på dagsturer i fjällen och vet att ibland kan man behöva valla om. Oftast finns det två anledningar till varför man behöver valla om. Det ena är att man vallat fel från början, man får bakhalt eller saknar glid. Det andra är att ibland sliter man bort vallan så att man helt enkelt behöver lägga på mer. Hela denna upplevelse kan få fungera som liknelse för bibelläsningen.

Vallat fel – bakhalt

Det är lätt hänt att man vallar fel. Att åka skidor med bakhalt kan vara bland det mest frustrerande man kan göra och jag rekommenderar helt klart att du tar dig tiden att valla om. I bibelläsningen blir det lätt så att man startar ett år med med rutiner eller idéer som kan behöva omprövas. Får du kämpa i onödan för att du valt fel tid på dagen eller försöker läsa en för tuff plan? Känner du att att läsningen snarare suger musten ur dig än ger dig glädje och bygger upp? Då är det dags nu att stanna, ta av skidorna och fundera på vad som kan vara fel. Det är ett perfekt tillfälle att utvärdera din läsning och anpassa fortsättningen av året efter de förutsättningar du har. Det är inget fel i att byta ut något i din läsning så att du slipper bakhalt i uppförsbackarna. Strävar du bara på finns risken att du ställer skidorna och går, eller alltså lämnar Bibeln och fortsätter livet utan. 

Vallat fel – saknar glid

Känner du att läsningen inte flyter? Känns det trögt? Alla skidlopp innehåller uppförsbackar, och Bibeln har tuffare delar, det är inte det jag pratar om här. Utan saknas det helt och hållet sträckor i läsningen där du känner att du vilar och byggs upp? Om så är fallet kan det även här vara en bra idé att stanna till och fundera över om du kan lägga på lite mer glid under skidorna. Det finns flera möjliga vägar till detta. Kanske ska du titta på att prova en annan översättning, eller läsa tillsammans med någon. 

Bortsliten valla, lägg på mer

I starten av en utmaning är det lätt att man går på uppstartsenergi. Entusiasmen bär långt, men risken är att du nu börjar känna vardagslunken ta över. Då kan det vara bra att smörja upp läsningen igen genom att låta sig inspireras. Det finns många goda sätt. Läs lite i Facebook-gruppen. Ta en titt i bloggen eller på kartan. Ta en av veckans texter och fördjupa dig med hjälp av en kommentar. Eller varför inte sitta ner med en broder eller syster och prata om något du läst. Sedan rekommenderar jag gärna dessa videor igen:

Lycka till med den fortsatta läsningen och var inte rädd för att be om vallatips av dina medåkare.

/>Olof Brandt

Fortsätt läs mer
3052 Träffar

Några tankar om spetälska angående Tredje Mosebok 13-14

Några tankar om spetälska angående Tredje Mosebok 13-14

Halvbibelspåret är i Tredje Mosebok 13-14 och har nu i två dagar läst om alla lagar kring spetälska (eller Lepra). Jag kunde inte låta bli att fördjupa mig lite och tänkte dela några tankar för att hjälpa till i förståelsen av texterna. 

För det första kan vi slå fast att det som beskrivs här troligen inte ens är det som vi från Nya testamentets tid känner som spetälska. Symtomen stämmer helt enkelt inte riktigt. Snarare rör det sig om andra hudsjukdomar, faktiskt upp emot så många som 24 st olika. Spetälska finns dessutom inte historiskt belagt så tidigt.

Det andra vi behöver ha med oss är att en stor del av dessa texter syftar inte främst till att bota en sjukdom, det handlar inte om en läkarmanual i första hand. Det finns drag av hur man kan diagnostisera för att kunna (framför allt) rädda andra från att smittas, men betoningen ligger på rituell renhet. Vill man fördjupa sig en aning i detta rekommenderar jag starkt följande två filmer:

Guds helighet (länk till Youtube).

Offren (länk till Youtube).

När vi idag läser detta, efter 2000 år med Jesus, blir det ett stort hopp för att kunna förstå. Det finns delar vi reagerar på och ta gärna upp de tankarna med Gud i bön, men titta gärna i någon kommentar om du har en för det kan vara en stor hjälp att förstå själva systemet av offer, helighet och rituell renhet. 

Åter till spetälskan då, eller snarare de olika hudsjukdomarna. Det vi får beskrivet är en serie sjukdomar, diagnos och hur man handlar. Mycket handlar om att låta personen som drabbats sitta i karantän tills man är säker och om det är den misstänkta sjukdomen får personen lämna lägret. Detta så klart för att inte smitta men det är också kopplat till renhetslagarna och den rituella renheten av folket inför Gud. 

Det förminskar dock inte det mänskliga lidande det måste varit att bli utestängd ur gemenskapen. Vi kan idag knappt förstå hur stort det var att få lämna. Vi kan tycka det låter grymt, men vår kultur är då ändå van vid ensamhet. I det kollektiva tankesätt som fanns i Israel upplevdes det troligen som ännu värre. Och det är viktigt att betona att det inte handlar om ett straff. Det finns också möjligheter, vilket är viktigt att se, att få komma tillbaka in i folket om sjukdomen blir botad. 

I kapitel 14 ser vi sedan dels ritualerna just för återinförandet i folket och här handlar det inte om själva sjukdomen, att bli frisk. Det handlar om att återinföras i folket och återfå sin renhet inför Gud. Det är viktigt eftersom det annars kan ses som riktigt kvacksalveri. Kapitel 14 fortsätter sedan med att tala om både kläder och hus och visar på hur otroligt viktigt det var att hålla den rituella renheten. 

MEN VI DÅ?

Ja, vad kan vi lära oss av detta? Det är ju knappast en manual för varken församlingsbygge eller läkarvetenskap. Dels så är det en del i den stora bilden av Guds helighet som vi behöver brottas med. Framför allt är det dock en bakgrund som är jätteviktig när vi läser Nya testamentet och hur Jesus möter dessa människor. Det är ett steg som är enormt när Jesus kan bota spetälska och att han rör vid dem. Det handlar inte bara om att han skulle kunna smittas utan ännu mer om den just rituella orenhet som då drabbar honom. Jesus tar på sig våra fel, brister och rituella orenhet och helar och förvandlar. 

Steget som Jesus tar utanför det religiösa etablissemanget när han möter dessa sjuka människor, rör vid dem, talar med dem och helar dem är en ledstjärna för oss idag. Vi har inte samma system i Sverige 2016, men jag tror att man efter viss eftertanke kan hitta områden i våra liv och i samhället som skulle kunna liknas vid det som Tredje Mosebok beskriver. Var finns dagens orena? De som samhället tag ett steg bort från? 

Det Jesus ger när han rör vid de spetälska och för dem in i hans gemenskap är inget som spetälska exklusivt behöver. Det är en handling som Jesus behöver göra med oss alla. Han behöver lägga handen på oss, förlåta oss, rena oss och ta oss till sitt rike. Och han gör det, igen och igen och igen...

 

/>Olof Brandt

Fortsätt läs mer
6209 Träffar

Nästa steg på kartan upplåst – om katten själv får välja.

Nästa steg på kartan upplåst – om katten själv får välja.

Efter att ha läst ett par dagar kan det vara bra att stanna upp och se hur det gått. Vid blåbärskontrollen fyller vi idag på med lite tips om läsningen. Och frågar oss en viktig fråga: "Om katten själv för välja?"...

Här hittar du kartan.

Fortsätt läs mer
3159 Träffar

Hjälp!? Jag behöver en översikt...

Hjälp!? Jag behöver en översikt...

När man börjar läsa så kan man behöva översikter för att få koll. The Bible Project är en fantastisk resurs (materialet är på engelska, men en del kan man få textremsa på). Besök hemsidan för att se fler filmer. 

För oss som nu börjat följer här ett par video-filmer som kan vara till hjälp.

Matteus del 1

Matteus del 2

Psaltaren

1 Mosebok del 1 översikt

1 Mosebok del 1 översikt version 2

3 Mosebok översikt

 

Fortsätt läs mer
2881 Träffar

Anta utmaningen? Vad är det? Välkommen med!

Anta utmaningen? Vad är det? Välkommen med!

Fortsätt läs mer
4032 Träffar

5 dagar kvar. Snart nytt år, dags att utvärdera

5 dagar kvar. Snart nytt år, dags att utvärdera

För ett år sedan antog jag utmaningen att följa halvbibelspåret. Det har, som för många andra, varit ett varierat år med höjdpunkter och lite djupare dalar. Men jag tänkte dela med mig av mina bibelläsningstankar utifrån året. Allt har inte direkt med bibelläsningsplanen att göra men med bibelläsningen.

Starten

Aldrig har en start på en bibelläsning varit så inspirerande som denna. Att vara så många har varit en dominerande drivkraft för mig. Jag uppskattar er alla mycket! Ni har nämligen hjälpt mig i mål! 

Tillfället

Vid EFS-årskonferens i Umeå mötte jag en av alla deltagare. (Jag vet inte om du vill nämnas vid namn så därför får du vara anonym.) Personen i fråga kom i alla fall fram och tog ett kort på AU-rollupen, presenterade sig och det kändes verkligen som om vi var del av något mycket större än vi satt och läste Bibeln för oss själv i våra egna krypin.

Dalgången

För mig borde det egentligen skrivas som två dalgångar. Jag kom efter i både Ordspråksboken och i Jesaja och i Ordspråksbokens fall blev det så att jag fick hoppa över delar för att inte hamna efter i hela GT. Jag kunde inte komma till att sträckläsa Ordspråksboken på det sätt som halvbibelplanen gjorde, det blev bara tomma ord för mig. Så jag läste lite här och var och sedan när vi lämnade den så återgick jag till planen.

Insikten

Det är så mycket lättare att läsa Bibeln när dagarna har en normal rutin. Det största kampen i läsningen fick jag i december då jag varit hemma med min yngsta dotter. Vad svårt det var att komma ihåg att läsa! Gång på gång så gick några dagar och jag fick sätta mig och läsa ikapp, har även när jag skriver detta ett par kapitel att ta igen.  

Upptäckten

Årets största upptäckt är nog för min egen del The Bible Project och deras Youtube-kanal där de presenterar bibelböcker och teman på ett fullständigt briljant sätt. Dessa har hjälpt mig personligen under året.

Det bästa

Jag tror nog att jag uppskattade påsken under året. Jag gick lite utanför planen (eller plussade på) och läste samtidigt som veckan gick passionshistorien i "realtid". Det är starkt att koppla det så tydligt till dagarna det hände och se och känna historien ske framför ögonen. 

Favoriten

För mig blev det tydligt att Lukas är lite mer kärv i sin beskrivning av Jesus än de andra evangelisterna. Jag hoppade flera gånger till och fick läsa om. Flera gånger tänkte jag att så "sa han väl ändå inte", men fick påminnas om att Jesus var riktigt tuff också. Jag ser fram emot att möta de texterna en gång till under 2016 för att se om det var en tidpunkt i livet som gjorde att det steg fram särskilt eller om det var något annat. 

Lärdomen

Jag jobbar med Bibeln dagligen och har läst enligt flera metoder och på många sätt. Men i år har jag följt halvbibelspåret troget. Det har fått mig att se och analysera mig själv för att bättre kunna hjälpa andra. Psykologin i när man "trillar efter" och vill ge upp är något jag särskilt försökt tänka på. Jag tror att det är viktigt att betona att det vi gör med Utmaningen är att utmana till att försöka läsa varje dag. Omständigheter och livet gör att det är svårt ibland, ibland behöver man hoppa i planen, ibland läser man mer. Jag tror att det förlåtande sinnelaget måste man ha om man ska kunna läsa. För trillar vi in i att lagiskt säga att "jag måste läsa varje dag, annars har jag misslyckats" så lägger vi snart ner Bibeln och ger upp.

Så inför 2016 tänker jag göra det igen, läsa varje dag! Eller försöka att göra det. Nyckelorden för mig blir:

 • tid (att ta den)
 • rutin (den hjälper)
 • nåd (att leva i, alltid, men särskilt när vi misslyckas)
 • glädje (det finns mer att upptäcka)

2016! Nu kommer jag! Men först Star Wars... ;-)

/>Olof

Fortsätt läs mer
3239 Träffar

Vi lanserar "Kartan"!

Vi lanserar "Kartan"!

Bibeln är en fantastisk bok som innehåller så mycket. Underbara människoöden, berättelser om Guds handlande i historien och löften till oss. Den innehåller också delar som vi har svårare att förstå eller som rent av kan göra oss arga. Ett år av bibelläsning kan därför innebära att man går igenom mängder med känslor. Ibland går det lätt, ibland tungt. 

Anta utmaningen vill stödja dig i din bibelläsning under året och kartan visualiserar lite grann hur det kan kännas att läsa Bibeln under ett år. Lekfullt har Anta utmaningens logotyp fått bli en liten gubbe som genom sitt år möter glädje, sorg, flyt och motgång. Ungefär som en bibelläsare helt enkelt. 

Kartan kommer fyllas med inspirerande, hjälpande, påhejande och tröstande ord. Efter ett tag kommer man kunna finna många sinnesstämningar att välja bland och gå till just den man behöver för tillfället. 

Första inlägget för årets karta släpps 1/1 2016. Välkommen med på en fantastisk och spännande resa! Kartan ersätter 2015 års månadsteman. 

Vi hoppas att på detta sätt kunna hjälpa dig!

Du kan gå direkt till kartan genom att klicka här.

Olof Brandt för styrgruppen för Anta utmaningen. 

Fortsätt läs mer
3793 Träffar

Videohälsning!

Videohälsning!

Fortsätt läs mer
Taggad i:
3354 Träffar

26 dagar kvar ... vem är min medvandrare?

26 dagar kvar ... vem är min medvandrare?

"Men pappa, det är ju det vi gör!"

I helgen var det bibeldag i Uppsala och cirka 50 personer tog del av fantastiska föreläsningar och god gemenskap. Med bibelordet i fokus såg vi framåt, Bibelns ord ät giltigt även idag! (För den som är intresserad av föreläsningar så kommer jag länka till dem när de finns tillgängliga). 

Det viktigaste ögonblicket för mig var dock när vi i Bibeln idag fortsatte på söndag. Vi inledde med att vara med på en ordinarie gudstjänst i Lötenkyrkan och efteråt hade jag bokbord. Jag hade förmånen att (för ovanlighetens skull) ha med mig mina tre barn när jag jobbade och vid bokbordet dök samtalet upp:

"Vad gör du nu igen pappa?"

"Jag jobbar med att hjälpa människor att läsa Bibeln."

"Hur då pappa?"

"Bland annat genom att ta fram sådant här! (pekandes på bokbordet)"

"Vad är detta?" (lyfter upp ett armband för Anta utmaningen)

"Det där är ett armband för de som beslutat att försöka läsa Bibeln varje dag."

"Som vi gör alltså, pappa?"

"Ja, just det, som vi gör..."

Vi läser ur någon barnbibel så gott som varje kväll med våra barn. Det är en underbar resa! Vissa dagar, då när samtalet som man inte är beredd på dyker upp, är det verkligen guldtillfällen. Ibland kan det i ärlighetens namn verka lite meningslöst, när de klättrar över hela soffan. Men jag har inte riktigt tänkt på det som bibelläsning (på det sättet) förut, förrän min son satte ord på det. Det är ju det vi gör!

De stunder jag läser med barnen är ju också bibelläsning och de är med och antar utmaningen. Deras tankar, funderingar och tillämpningar är lika giltiga som mina vuxna vänners. Tänk att man kan få så enkla och tydliga budskap från så små budbärare. 

Vem är din medvandrare? Liten eller stor, släkt eller vän, digital eller besök.

/>Olof

 

Fortsätt läs mer
3164 Träffar

Helheten som ger det specifika

Helheten som ger det specifika

Jag kämpar, måste bara få säga det. När jag tittade på halvbibelplanen, innan jag antog utmaningen att läsa den, så insåg jag direkt att denna period hade potential att bli den tuffaste. Under två månader läser vi i halvbibelplanen Jesaja och det är något jag får jobba med. Att varje dag få brottas med profetens texter är något som säkert ger välsignelse i det långa loppet, men som i stunden kan kännas tungt.

Jesaja är en gigant, inte nog med att det är mycket text, det är också mycket bilder, länder, liknelser och språk som vi har svårt att ta till oss då det har gått sina år mellan oss och profeten. En del av profetiorna fullbordas före Jesus, en del rör Jesus och en del vår nutid och framtid. Allt i en blandning som kan kännas ogenomtränglig. Trots försöken att läsa sidolitteratur för förståelse kan ibland just denna förståelse kännas avlägsen.

Å andra sidan har jag samtidigt läst Hebreerbrevet. Kanske det brev i Nya testamentet som tydligast plockar upp teman och idéer från Gamla testamentet. Och ytterligare samtidigt så har jag i helgen genomfört två församlingsbesök, det första i Gävle där jag genomförde en vandring genom Gamla testamentet (hela GT på cirka 5 timmar) (vandragenombibeln.com) och sedan en gudstjänst i Sigtuna där jag gick igenom hela Bibeln på en timme (!). Förberedelserna blandades med läsningen av Jesaja och plötsligt sköljde det över mig. Översikten, helheten, den röda tråden, den stora berättelsen, kalla det var du vill, ger sådan välsignelse. 

Guds handlade genom historien, så klart allra mest i det Jesus gjorde, talar sitt tydliga språk och allt det andra i Bibeln belyser och förstärker. När man i sin kammare kämpar med profetens texter kan jag ändå vila i det stora. Vila i Guds nåd och hans mäktiga handlade I VÅR HISTORIA. 

Jag förstår inte allt och trots att jag jobbar med bibeltexter varje dag så känner jag att det finns delar av Bibeln jag läser som vore det första gången. Jag sitter i min stol och förstår ingenting. Jag brottas med bilder och ord av lidande och krig. Jag inser att det inte blir helt olikt hur det är när jag ser på en nyhetssändning. Jag möter mycket, sådant jag sympatiserar med och sådant jag finner förskräckligt. Mänsklig ondska i övermått och sådant jag helt enkelt inte begriper. Ändå tittar jag ibland och försöker att inte förhärda mig. Jag tror att Gud vill bevara våra hjärtan mjuka och rädda oss från likgiltigheten. 

Så nu tar jag något kapitel till i Jesaja. 

Herre! Tala till mig genom ditt ord.

Jag har svårt att förstå, hjälp min oförståelse.
Jag har svårt att tro, hjälp min otro.
Jag har svårt att se, öppna mina ögon.
Jag har svårt att älska, öppna mitt hjärta.

I allt vill jag förlita mig på dig.
I allt vill jag bli mer lik dig.
I allt vill jag lyssna till din vilja.
I allt vill jag – hjälp min ovilja.

Herre förbarma dig!

/>Olof Brandt

Fortsätt läs mer
3500 Träffar

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se