tom banner

11 dagar kvar...en önskelista

11 dagar kvar...en önskelista

En önskelista


Jag har fått ta del av ganska många Anta utmaningen-följares funderingar och frågor inför ett nytt bibelår. De allra flesta som börjat följa en läsplan är nöjda med det, och många är dessutom entusiastiska över sin bibelläsning och vill fortsätta. Så sitter du med funderingen på hur du ska läsa nästa år, är du inte ensam. Här följer några råd som du kan fundera över, utifrån önskningar jag mött.


Jag vill ha mer förklaringar!
Detta är en naturlig och sund reaktion. Alla bibelläsare upptäcker att det finns många luckor i vår kunskap och förståelse av Bibeln. Ett ortsnamn dyker upp – var ligger den platsen?

Vi känner igen en berättelse eller ett uttryck – var har vi läst det tidigare? Vad gör vi med de svårtuggade berättelserna? Finns det något i den här texten som jag kan tillämpa idag? Alla dessa frågor bygger upp en slags längtan efter att fördjupa sig i Bibeln. Vad kan man göra av den?


Höga ambitioner är bra, men tänk klokt. Om du lyckats hitta en läsrytm med bibeltexter dagligen och sedan vill lägga på ett bibelstudium till varje läsning, så är du väldigt ambitiös. Några skulle klara det galant men för andra vore det att riskera själva läsningen. Kanske kan du en gång i veckan förlänga din bibelstund med att läsa en bibelkommentar som knyter an till texten. Eller ännu bättre gå med i en bibelstudiecirkel, församlingsbibelskola eller vad din kyrka kan tänkas erbjuda dig av studier. Men växla inte upp så kraftigt att du förlorar den dagliga läsningen.
Jag är givetvis inte ute efter att kyla ner din längtan efter mer bibelkunskap. Tvärtom, jag vill att du ska kanalisera den så att både läsning och studier blir långsiktiga och regelbundna. Det vinner du mest på.


Ge mig något nytt!
Jag tror vi fungerar så att vi dras till det som är välbekant och inkört, samtidigt som vi attraheras av nya saker och smaker. Lite nytt är en bra krydda inom de flesta områden av livet. Bibeln ändras inte, förutom att den får en ny språkdräkt med jämna mellanrum. Hittar du ett sätt att läsa din Bibel på kan du behålla det länge. Bryt inte goda vanor utan vidare. Men kanske kan du få in något som är nytt? Läser du i en pappersbibel, köp en ny inför nya året och börja läsa med en penna i handen. Behärskar du ett andra- eller tredjespråk hyfsat, varför inte läsa på det språket? Jag har periodvis haft min franska Bibel som morgonläsning och det har varit en injektion i läsningen. Har du inte använt möjligheten att skriva på Anta utmaningens facebooksida kanske det är just vad du behöver för att hitta det lilla extra.

Fundera över vad det var som gjorde att du hade svårt att hålla i den goda vanan att läsa Bibeln under året. Sedan kan du tänka ut vad du bör undervika, eller lägga till för att, för att inte hamna i samma läge igen. Där har du förmodligen en viktig förändringsfaktor att jobba med.
Guds välsignelse över ditt nya bibelår!


Anders Blåberg,
Generalsekreterare Svenska BIbelsällskapet

 

 

10 dagar kvar..
12 dagar kvar till Anta utmaningen 2016

Relaterade inlägg

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se