tom banner

7 sätt hur du INTE ska läsa din bibel

7 sätt hur du INTE ska läsa din bibel

Månadstemat för första månaden är "hur läser du din bibel". Vi har fått många inspirerande vittnesmål i Facebookgruppen och i samtal där vi delar vardagens läsning med varandra. Men jag kan ändå inte låta bli att tänka på att det trots allt finns "fel sätt" att läsa Bibeln på. Låt mig lista sju... (så klart inte heltäckande, men det är några)

1. Läs den inte ensam

Jag brukar skämtsamt säga att du aldrig ska läsa Bibeln ensam. Det jag menar med det är såklart inte att du gör fel om du sitter i din soffa och läser, men kom ihåg att bjuda med Gud i läsningen. Om han nu är den Gud vi läser om i Bibeln så är han i högsta grad intresserad av att visa sig i texten, hjälpa dig förstå och låta dig känna dig älskad. Så ta med Gud, läs inte ensam.

2. Sikta inte mot stjärnorna

"Sikta mot stjärnorna så når du kanske trädtopparna" sägs det. Tyvärr är det inte sant när det gäller bibelläsning. Om man tar sig an för mycket så når man oftast inte ens trädtopparna utan ger upp flygförsöket helt och går och tar bussen. Hellre lite och regelbundet än mycket och inte alls.

3. Läs inte som om allt i Bibeln var till dig

Det kanske är märkligt att höra men varje mening i Bibeln är inte skriven med just dig i åtanke. Författarna talar in i historiska situationer och framtiden, de talar med folk och kungar. Och en del är inte direkta tilltal till dig och mig. Självklart kan Gud tala genom all bibeltext, men det är inte detsamma som att man kan ta en tumvers och den alltid är direkt menad till en själv.

4. Låt inte lusten vara enda drivkraften

Att läsa när man har lust är en härlig känsla. Men det är inte alltid lusten att läsa infinner sig och det kan vara bra att läsa även när man inte har lust. Så försök hitta en rutin där du kanske läser mindre men ändå läser när lusten inte faller på.

5. Läs inte bara

Att läsa Bibeln är bra, men att be och fundera över det du just har läst är också viktigt. Enkelt skulle jag vilja säga att om du har en viss tid på dig att läsa, dela alltid av en del för eftertanke och bön. Hellre en kortare stunds läsning med reflektion än en längre läsning utan eftertanke. 

6. Låt inte Bibeln hamna i vägen för Gud

Läsningen kan lära oss mer om Gud, men vi behöver faktiskt tas oss "förbi Bibeln" också. Kristen tro är mer än kunskap om världens vara, det är en relation med en levande Gud. Vi får inte fastna i att vända och vrida på dogmer samtidigt som Jesus sitter och väntar att få lyssna på oss när vi berättar om vår dag. Bibelläsning kan vara en väg att lära känna Gud, men fastna inte i bokens sidor. Lyft blicken och möt Jesus blick.

7. Läs inte en massa blogglistor om vad du kan eller ska göra, läs Bibeln istället.

Skämt å sido så har jag en viktig poäng här. Vi har ett överflöd av bra och god information och ibland behöver vi sortera bort det som är bra för oss för att välja det som är bäst för oss. Jag tror att bibelläsningen står på listan bland saker som är "bäst för oss". Bloggar, Facebook-inlägg och andra böcker kan absolut vara bra, men behöver ibland prioriteras bort för att ge plats åt det viktigaste.

Med det har jag skrivit ur mig de tankar jag burit på kring bibelläsning. Listan är inte menad som en pekpinne över fingrarna på dig och upplevs den så vill jag tro att vi missförstått varandra någonstans. Den är menad som inspiration till att se det stora i bibelläsningen och det sätt den Gud vi tillber väljer att uppenbara sig för oss.

Men önskan om frid!

Olof Brandt

 

Powerpoint - fortsätt utmana varandra
Trygga, trots att vi inte förstår allt!

Relaterade inlägg

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se