tom banner

Bibeln, arkeologi och historia!

Bibeln, arkeologi och historia!

Nyligen besökte Liselottte och jag British Museum i London. Det är så spännande att se hur arkeologiska fynd fint bekräftar Bibelns berättelser! Bilden till inlägget visar Kyros cylinder eller Kyroskrönikan som är en cylinder av lera, daterad till 500-talet f. Kr. Den upptäcktes i slutet på 1800-talet i Babylon.

Här skrev den persiske kungen Kyros II information om sin härstamning, sin seger över Babylonien och de förtryckta folkens befrielse. Proklamationen, som utfärdades 538 f.Kr. handlar om religionsfrihet och rättstrygghet. vilket gjort att delar av texten också finns ingraverad över ingången till FN-högkvarteret.

Framförallt tycker jag att den är intressant eftersom den bekräftar Bibelns berättelse hur Kyros låter judarna återvända till Israel och bygga upp templet igen som man läser i Esra, där Serubabel är med i den första gruppen!

Det finns fler spännande fynd från den gamla staden Babylon som idag ligger belägen i Irak, fem mil söder om Bagdad. I Berlin på Pergamonmusset finns en av de åtta portarna från Babylon uppsatt.

Tyska arkeologer grävde fram den i början på 1900-talet. De blåglaserat tegelplattorna var fint numrerade på baksidan så det var lätt att rekonstruera och bygga upp porten på nytt. Det var Nebukadnessar II som byggde porten 575 f.Kr. När man går igenom porten i museet så är det samma port som bla Daniel, Hananja, Mishael och Asarja med största sannolikhet gått igenom.

Delar av de tyska utgrävningarna finns även i Sverige. År 1931 köpte Röhsska museet i Göteborg två glaserade tegelreliefer, ett lejon och en drake från just denna port!

Passa gärna på att besöka något museum under sommaren och upplev Bibeln. I Småland finns t.ex. Eva Spångbergs gård med bibliska träfigurer och en modell av det andra templet i Jerusalem.

På sidan www.bibelatlas.se finns en karta med muséer, nationalparker och platser som har Biblisk relevans. Där finns adresser och mer information!

Vad drömmer jag om egentligen?
Våga hoppa!

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se