tom banner

Bonden som skulle så

Bonden som skulle så

En bonde beslutar sig för att börja såningsarbetet en vårdag. Han går ut på gårdsplanen och tar sikte mot såmaskinen. På vägen dit går han förbi vedhögen som inte blivit huggen. Han beslutar sig för att först hugga några vedträn.

När han böjer sig ner får han syn på en kyckling som gömmer sig i högen och drar sig då till minns att han inte gett hönsen mat. Han tar sikte på hönshuset och går då förbi trädgårdslandet. Det slår honom att han inte satt potatisen som han lovat sin fru. Han går mot matkällaren där sättpotatisen finns. Framför dörren står en låda med tomsäckar. När han lyfter undan den kommer han ihåg beställningen från grannen som ville ha hö till sina kaniner. Han tar säckarna i näven och går mot ladan. Så rullar dagen på och inget blir sått den vårdagen.

Kan du känna igen dig i handlingsmönstret? Skjuta upp en handling för att det kommer en massa nya viktiga saker i vägen. Jag är övertygad om att vi alla någon gång handlat likt bonden - fast utan någon koppling till vårsådden.


I Hebr 13:7 läser vi: ”Tänk på era ledare som har förkunnat Guds ord för er, se på vad deras liv förde fram till och ta efter deras tro”. Ledare som påverkar oss mest är de som lyckas hålla fast vid det viktigaste och låter andra saker få en underordnad plats. Om det viktigaste får utrymme och blir gjort, blir resultatet så mycket bättre vilket gynnar alla.


Jag tänker mig att bibelläsning är just en sådan sak som kan trängas undan av andra plikter. Från det att vi vaknar på morgonen och slår upp ögonen träffas vi av intryck som påminner om vad vi bör göra. Städa, laga, skaffa, skriva, läsa, slänga, köpa, ringa och allt vad det kan vara. Fundera över och bestäm dig för vad som ska komma först och håll dig till det.

Anders Blåberg

 

 

Att gå på djupet
Välkommen kära vardag!

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se