tom banner

Det är MYCKET nu!

Det är MYCKET nu!

Har du varit med om att ha fått vara delaktig i ett stort framryckande för Guds rike? Och därefter, när du bara för en kort stund satte dig ner för att slappna av och bara njuta av glädjen så kom det en "pil"= ett hot, en iskall kritik i formen av ett hårt ord som var riktat mot dig och som verkligen sårade dig? Har du då varit med om att hela din tillit till att du är beskyddad från ovan, då smulades sönder till intet på ett ögonblick? Har du därefter varit med om att du direkt backade undan bara för att kunna fly? Har du varit med om att gripas av en total panik och modlöshet som drev dig så långt ut i ingenstans att du där lade dig ner för att bara ge upp och avsluta allt? I så fall är du i gott sällskap- Då har du gjort en liknande resa självaste profeten Elia!

Elia hade, tack vare HERRENS nåd och genom densammes kraft, vunnit en lysande seger uppe på berget Karmel. Eld hade fallit från himlen som svar på profetens bön och folket hade omvänt sig till HERREN och faktiskt ropat ut något som liknade Elias namn, som innehåller en bekännelse som betyder: Det är JHWH som är GUD. Inte nog med det- Därefter hade Elia kastat sig in i en långdragen bönekamp som slutade i att HERREN, som svar på profetens bön, sände regn över landet för första gången på över tre år!

Det är just efter dessa "framgångar" som katastrofen inträffar. Den onde drottningen Isebel hotar (via ombud) Elia till livet och plötsligt tappar han allt. "När han fick höra det bröt han upp och flydde för sitt liv."(1 Kung 19:3) Elia kommer till Beer- Sheva som var en ort som än idag ligger precis på gränsen till den fruktansvärda öknen. Han som nyss hade omsorg om ett helt folk orkar nu inte ens bry sig om den unga mannen som bara följde med för att betjäna profeten med allt han kunde behöva. Nu lämnar Elia ynglingen, vind för våg, och så stapplar den panikslagne och totalt modlöse profeten ut i öknen. Han faller ihop i en hög och avslutar sammanfattningen av sin situation med ett enda hebreiskt ord. Elia vänder sig upp mot himlen och utbrister med den smärta som bara den helt uppgivne kan erfara: "RAV!!!!!". Det hebreiska ordet betyder helt enkelt "mycket". Underförstått är nog ordet "för" innan. Elia utbrister alltså till sin Herre: NU. ÄR. DET. FÖR. MYCKET!!!!

Kanske är du eller har varit i en livssituation där det liksom bara blir FÖR. MYCKET! I så fall är du alltså i gott sällskap:) Den goda nyheten är dock att HERREN inte lämnade Elia när han tappat självaste livsgnistan. Tvärtom så är det både stärkande, tröstande och uppbyggligt att läsa om hur Gud själv griper in, mitt i Elias fruktansvärda nöd.

Guds hjälp går via en ängel som han sänder till profeten. Ängeln får en noggrann order som inkluderar att han skall röra vid Elia där han ligger, helt utslagen och skakande av köld i den kalla ökennatten. Det första profeten förnimmer av ängeln är alltså en varm beröring som får livet och hoppet att omigen börja pulsera i Elias sargade jag. Därefter är det frukostdags:) I det tidiga gryningsljuset ger ängeln Elia himmelskt bröd och törstsläckande vatten. Elia äter med stort välbehag och lägger sig ner för att ta en stärkande lur. Därefter rör ängeln vid honom igen och nu är det dags att äta en gång till. Man skulle kunna tycka att ännu en måltid inte skulle behövas men det är som att ängeln vill sända en signal till profeten. HERREN skall nu föra in honom i en period där hans skall få äta "onödigt" mycket. En period där han skall få byggas upp. Då han skall  föras in i en fördjupad relation till HERREN och få ta emot ett djupgående helande för den fasansfulla livsperiod som han nyss varit igenom.

För mig har denna text länge fått stå som en symbol för att Gud aldrig lämnar oss även när livet går sönder och allt vårt eget hopp släcks. Jag har själv fått erfara gång på gång hur Jesus plötsligt är där mitt när jag är fylld av ångest och oro. Då har hoppet och friden kommit tillbaks och jag har fått syn på att det faktiskt finns en väg framåt som leder tillbaks in till glädje och hopp igen. Min bön för dig som läser detta är att du som tycker att det är "FÖR MYCKET" skall få förnimma att du inte är ensam, utan att det tvärtom är någon som står det med en himmelsk beröring och ett uträckt bröd också till dig. För mig har den beröringen ofta kommit i formen av nattvarden eller ett ord från Guds eget Ord- Bibeln!

 

All trösts Gud
Tro och liv hör ihop

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se