tom banner

Du blir som du umgås

Du blir som du umgås

Egentligen var det en självklarhet, men likväl hade jag inte reflekterat över det. För några år sedan (kanske har jag redan berättat om det här i AU-bloggen) så kom jag till insikt om en sak i mitt eget liv.

Jag reser mycket i tjänsten, både dagligen till jobbet och en del längre resor. Eftersom jag inte kan läsa  på bussar så brukar jag spendera stora delar av tiden till att lyssna på olika saker. Det kunde vara ljudböcker eller musik, men under en period var det väldigt mycket Spanarna och Vetenskapsradion historia. Båda programmen är på ett sätt nyttiga att lyssna på och de är underhållande.

Vad jag inte tänkte på var att det jag fyllde mina öron med skulle påverka mitt liv. Det är väl en självklar tanke och logisk slutledning men efter ett halvår så gick det upp för mig. I var och varannan konversationen hörde jag mig själv säga "Jag hörde en sak på Spanarna på tal om det..." eller "Visste du att på 1600-talet...". Och plötsligt slog det mig att Spanarna och Vetenskapsradion historia hade blivit min referensram till mina samtal. När jag kom på det så riktade jag om mitt lyssnande till att även innehålla undervisning och bibeltext, och som du gissar så blir det en skillnad. 

Daglig bibelläsning har samma innebörd, långsamt och under tid så tror jag vi "blir som vi umgås". Sakta så börjar värderingarna förskjutas och bibelord kan "poppa upp" i våra samtal eller när vi ska reagera på något som händer. I mitt liv så händer det oftare att jag nu säger: "På tal om det så läste jag en sak i Bibeln här om dagen... ". 

Egentligen är det ju som jag skrev logiskt, men ändå kan vi tappa bort det. Så min utmaning till dig idag får bli om det finns någonting i ditt liv, som i sig kan vara gott, men som fått ta lite för stor del på bekostnad av något som bygger upp dig. 

Olof Brandt, generalsekreterare Bibeln idag

 

Olika men samma sort
"En gammal mans bön"

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se