tom banner

FJÄRDE SÖNDAGEN I ADVENT - Herrens moder

fjrdeAdvent_v3

I söndagens text brister Maria ut i lovsång inför Gud. Hon befinner sig hemma hos sina äldre släktingar Elisabet och Sakarias. I bön och lovsång finns inga generationsgränser – Elisabet och Maria prisar Gud tillsammans!

Maria visste inte hur allt skulle bli i framtiden. Hade hon bara sett till de yttre omständigheterna så fanns det mycket hon kunde oroa sig för. Hur skulle det gå med hennes och Josefs relation, hur skulle hon försörja sig om bröllopet blev avblåst, vad skulle folk säga, osv?

Men Gud hade ändå talat genom ängel Gabriel om att han skulle vara med henne. Maria väljer, trots en omöjlig situation i det naturliga, att tro på Gud och prisa honom.

I hennes lovsång i Lukas 1:46-55 är det tydligt att Maria vet på vem hon tror. Den unga Maria har ingen diffus Gudsbild. Hon kunde sin Bibel väl och visste vem Gud var. I dessa nio verser finns över femton citat från Gamla Testamentet - Maria var fylld av Guds ord!

Ordet ”prisar” som inleder lovsången är det grekiska ordet ”megalyno”. Detta ord betyder att ära och prisa, men också att förstora något. När Jesus beskriver hur fariséerna gör sina manteltofsar ”stora” för att människor ska imponeras och lägga märke till dem, används just detta grekiska ord (Matt 23:5).

Maria väljer att fokusera på Guds Ord, hon ärar och prisar Gud för den han är. När hon gör det förstoras också Gud. Det är inte så att Gud blir större för att vi prisar honom – Gud är stor, oavsett om människor prisar eller hånar honom!

Det som förändras och blir större när vi lovprisar är vår bild av Gud. Utan honom kan problemen resa sig till oöverstigliga berg, men med Gud i ekvationen så förändras allt. Vi ser Gud för den han är och alltid varit - universum skapare och möjligheternas Herre.

Vi stämmer in i Marias lovsång:

”Min själ prisar Herrens storhet,
min ande jublar över Gud, min frälsare:
han har vänt sin blick till sin ringa tjänarinna.

Från denna stund skall alla släkten prisa mig salig:
stora ting låter den Mäktige ske med mig,
hans namn är heligt,
och hans förbarmande med dem som fruktar honom
varar från släkte till släkte.

Han gör mäktiga verk med sin arm,
han skingrar dem som har övermodiga planer.
Han störtar härskare från deras troner,
och han upphöjer de ringa.

Hungriga mättar han med sina gåvor,
och rika skickar han tomhänta bort.

Han tar sig an sin tjänare Israel
och håller sitt löfte till våra fäder:
att förbarma sig över Abraham
och hans barn, till evig tid.”

 

Texter

Jes 40:9-11, Rom 10:4-8, Luk 1:46-55, Ps 145:8-13

JULDAGEN - Jesu födelse
TREDJE SÖNDAGEN I ADVENT - Bana väg för Herren

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se