tom banner

Har du lovat dig själv något?

Har du lovat dig själv något?

Det är något märkligt med nyår och beslut. Vi människor har ett nästan magiskt förhållande till denna dag. Egentligen är det bara en dag som alla andra, men för oss markerar den startpunkten på ett nytt år – ett år som är som ett stort oskrivet blad och därför har möjligheten att bli annorlunda. Det kanske är just denna ovisshet som gör att vi försöker förändra våra liv vid nyår? Möjligheterna känns oändliga och det är lätt att se att jag kan leva sundare, äta mindre socker, motionera mera, läsa mer, surfa mindre, prata med mina grannar eller läsa Bibeln regelbundet.

Psykologin i detta ska inte underskattas. Livsförändringar är förbluffande svåra att få till och att en måndag i april plötsligt bestämma sig för att förändra något är långt mer ovanligt. Men samtidigt får vi inte luras, nästa år kommer sannolikt inte vara så annorlunda mot det föregående. Visst förändras saker men de där löften som jag ger mig själv kommer inte automatiskt uppfyllas för att det blivit 2017. 

Så har du just bestämt dig för en förändring i din bibelläsning, och sannolikheten känns rätt stor eftersom du läser detta, så kan det behövas mer än bara ett löfte till dig själv. Jag vill dela några tips för att löftet inte ska rinna ut i sanden:

 1. Skriv ner det. Sätt en lapp på kylskåpet, skriv ett brev till dig själv eller lägg en lapp i din bibel.
 2. Berätta för någon vad du tänkt göra. Du kan också be personen fråga dig hur det går ett par gånger den närmaste tiden.
 3. Hitta en rutin. Försök hitta en tid på dagen och ett sätt att läsa som kan vara återkommande.
 4. Förlåt dig själv om du inte lyckas. Livet kan sätta hinder i vägen och då är det bara att ta nya tag.  
 5. Det är daglig läsning som är utmaningen, så missar du några dagar är det viktigare att komma tillbaka att läsa än att läsa ikapp.
 6. Funkar inte det du tänkt dig, prova något annat. En annan plan eller tidpunkt. Men samtidigt…
 7. det är en förändring och det får ta tid innan det känns naturligt. Så ge inte upp för fort om det inte känns som att det ”ger något”.
 8. Det heter ”Anta utmaningen”. Att få in en daglig rutin kan vara just en utmaning (därav namnet). Var medveten om det och hantera det som om du behöver jobba för att lyckas.
 9. Blir du nyfiken, gå gärna vidare och gräv. Läs en kommentar, fråga på Facebook eller kolla en video på Youtube.
 10. Dela gärna med dig. Det vi läser växer ofta till när vi delar med oss.
 11. Läs gärna med andra. I din närhet eller i gemenskapen i Anta utmaningens Facebook-grupp. 

Till avslut vill jag bara säga en sak, välkommen med. Detta kan bli ett fantastiskt år!

 

Välkommen kära vardag!
Ordning i din inre värld

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se