Hur går det?

Valla och bibelläsning?

Jag har aldrig åkt ett så långt skidlopp som Vasaloppet. Jag har dock åkt på dagsturer i fjällen och vet att ibland kan man behöva valla om. Oftast finns det två anledningar till varför man behöver valla om. Det ena är att man vallat fel från början, man får bakhalt eller saknar glid. Det andra är att ibland sliter man bort vallan så att man helt enkelt behöver lägga på mer. Hela denna upplevelse kan få fungera som liknelse för bibelläsningen.

Vallat fel – bakhalt

Det är lätt hänt att man vallar fel. Att åka skidor med bakhalt kan vara bland det mest frustrerande man kan göra och jag rekommenderar helt klart att du tar dig tiden att valla om. I bibelläsningen blir det lätt så att man startar ett år med med rutiner eller idéer som kan behöva omprövas. Får du kämpa i onödan för att du valt fel tid på dagen eller försöker läsa en för tuff plan? Känner du att att läsningen snarare suger musten ur dig än ger dig glädje och bygger upp? Då är det dags nu att stanna, ta av skidorna och fundera på vad som kan vara fel. Det är ett perfekt tillfälle att utvärdera din läsning och anpassa fortsättningen av året efter de förutsättningar du har. Det är inget fel i att byta ut något i din läsning så att du slipper bakhalt i uppförsbackarna. Strävar du bara på finns risken att du ställer skidorna och går, eller alltså lämnar Bibeln och fortsätter livet utan. 

Vallat fel – saknar glid

Känner du att läsningen inte flyter? Känns det trögt? Alla skidlopp innehåller uppförsbackar, och Bibeln har tuffare delar, det är inte det jag pratar om här. Utan saknas det helt och hållet sträckor i läsningen där du känner att du vilar och byggs upp? Om så är fallet kan det även här vara en bra idé att stanna till och fundera över om du kan lägga på lite mer glid under skidorna. Det finns flera möjliga vägar till detta. Kanske ska du titta på att prova en annan översättning, eller läsa tillsammans med någon. 

Bortsliten valla, lägg på mer

I starten av en utmaning är det lätt att man går på uppstartsenergi. Entusiasmen bär långt, men risken är att du nu börjar känna vardagslunken ta över. Då kan det vara bra att smörja upp läsningen igen genom att låta sig inspireras. Det finns många goda sätt. Läs lite i Facebook-gruppen. Ta en titt i bloggen eller på kartan. Ta en av veckans texter och fördjupa dig med hjälp av en kommentar. Eller varför inte sitta ner med en broder eller syster och prata om något du läst. Sedan rekommenderar jag gärna dessa videor igen:

Lycka till med den fortsatta läsningen och var inte rädd för att be om vallatips av dina medåkare.

/>Olof Brandt