tom banner

Ju mer vi är tillsammans, tillsammans, tillsammans ...

Ju mer vi är tillsammans, tillsammans, tillsammans ...

För ett par år sedan var jag med i en bönegrupp som bestod av 6 personer, alltså en inte så stor grupp. Vi brukade samlas en kväll varannan vecka och vi turades om att leda gruppen så att alla fick ”sin gång” vid var sjätte böneträff. Nu hade turen kommit till mig och jag funderade och bad över hur jag skulle leda gruppen denna gång. Efterhand bestämde jag mig för att göra något som ganska tydligt skulle avvika från mönstret. Vanligtvis brukade vi sitta hemma i någons mysiga vardagsrum när vi bad men inför ”min” träff kände jag alltså att vi skulle göra något annorlunda.

Antenner upp!

Sagt och gjort. När alla hade samlats så förvånade jag alla genom att säga att vi skulle ta med oss våra Biblar och gå ut på vår altan. När vi väl kom ut så gav jag dem ungefär följande instruktion: ”Nu skall vi testa att gå på en liten bönevandring. Var en tar med sig sin Bibel och går iväg på egen hand. Om 30 min. återsamlas vi vid Krokslättsvallen (ligger c:a 10 min. promenad från oss om man går raka vägen i lugnt tempo). Ta nu en lugn och skön promenad och tänk att det är Jesus och du som är ute och går. Var öppen för om du får något särskilt intryck som du tar fasta på under promenaden och läs gärna i din Bibel någon eller några gånger under vandringen. Jag brukar själv försöka gå på en bönepromenad en gång per dag och då försöker jag göra det till en stund på dagen då jag särskilt tydligt försöker ”fälla upp antennerna” för att lyssna in om det är något särskilt i Bibeln som läggs på mitt hjärta.” Efter att jag gett dem denna uppmaning så sände jag iväg dem med uppmaningen att jag skulle möte dem vid idrottsplatsen 30 min. senare. Min kära grupp såg lite lätt förvirrad och överrumplad ut där de stod ute på altanen men iväg gick de i alla fall.

Inte en syl i vädret

Jag ska villigt erkänna att jag var lite orolig för hur det skulle gå. Skulle det verkligen ”funka” och skulle de uppskatta promenaden eller skulle de bara tycka att det var högst onödigt att lämna den sköna värmen i vårt mysiga vardagsrum? Efter 30 min. mötte jag så upp gruppen vid den angivna mötesplatsen.  Min kära grupp kom från olika håll så det var uppenbart att de hade lytt min uppmaning att gå en och en. Alla såg mer eller mindre tankfulla ut där de nu kom fram till mig. Sedan blev det ganska trist….för mig alltså, för jag fick knappt en syl i vädret Jag tycker mig minnas att jag hade tänkt ut något riktigt klyftigt att säga till alla men det fanns liksom inte plats för det. Istället så började de ivrigt att dela allt de hade varit med om under ”sin” halvtimmes bönevandring med Bibeln i hand. Alla hade de tagit emot värdefulla intryck och Bibelord efter Bibelord togs upp och diskuterades där vi stod och det var uppenbart att möjligheten att få dela det man varit med om, i stillheten tillsammans med Bibeln, upplevdes som extremt värdefull.

Dela Ordet!

Här tänker jag att vi har ett bra exempel på hur givande det oftast är när vi delar erfarenheter från våra ”Bibelvandringar” med varandra. Mitt exempel kom från en grupp på sex personer som först sändes ut på en halvtimmes bönepromenad men jag tror att det går att göra ännu enklare än så. Det räcker om du finner en annan person som också tycker att det är intressant att läsa Bibeln. Då kan ni t.ex. bestämma er för att ni tar en kvart i tystnad då ni båda läser antingen samma Bibelställe alt. att ni läser helt olika Bibelställen. Efter det tar ni en kopp te/kaffe och så sätter ni er ner och börjar med att låta var och en av er beskriva vad det är för text ni läst. Därefter kan ni gå vidare och börja dela olika intryck som ni fick när ni läste texten- Här tänker jag att det kan vara allt ifrån Aha-upplevelser till frågor till om ni någon gång fick en förnimmelse att Gud själv ”lyste upp” någon vers som en hälsning till just dig in i ditt liv där du är. Jag tror att detta kan vara ett oerhört rikt sätt dels att umgås men också att få ny näring in i sin Bibelläsning och därmed in i sitt liv som kristen!

 

Våga hoppa!
Olika men samma sort

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se