tom banner

Man hittar där man gräver

Man hittar där man gräver

”Genialitet är 1 procent inspiration och 99 procent transpiration (svett)”. Så lär glödlampans uppfinnare Tomas A Edison ha sagt. Bakom yttrandet låg förmodligen erfarenheten av allt testande för att hitta en lösning på tekniska problem. Hans slutsats var att genialiska uppfinningar är i första hand resultat av mödosamt arbete.
Jag tänker på Edison i mina funderingar över vilken bok i Nya testamentet som berört mig mest.

Jag inser nämligen att de böcker eller brev som haft störst inverkan på mig är just de som jag ägnat mest tid och arbete åt. Låter det tråkigt?


Det är det absolut inte. Jag medger att förkärleken till en bibelbok inte drabbar mig som förälskelsen, dvs snabbt och lite otippat. Nej, den kommer som ett resultat av ett mer långsamt grävande i texterna. Därför är 1 Timotheosbrevet en av mina absoluta favoriter.


Det började med ett uppdrag. För 25 år sedan blev jag ombedd att undervisa på en bibelskola, utifrån Timotheosbreven. I mina förberedelser läste jag breven – främst 1 Tim – fram och baklänges på olika språk, samlade på bibelkommentarer och försökte snappa upp allt jag kunde om dessa brev. Jag lärde mig också en del stycken utantill.


Jag levererade mina ganska väl förberedda lektioner och kände mig inspirerad. Ett halvår senare märkte jag att det ofta i mina predikningar dök upp anspelningar och citat från 1 Tim. Det var som om jag hittat en skatt och börjat ösa ur den. Utan att jag egentligen märkt det befann jag mig i en nytestamentlig bok som påverkade mig djupt. Allra mest visade det sig i några riktiga aha-upplevelser. Kapitel 3 i 1 Tim, de allra första versarna, skulle faktiskt komma att prägla hela min tjänst som pastor och ledare. Jag kan än idag känna en rysning av välbehag när jag tänker på hur det var att upptäcka och förstå innehållet i texten. Det har fått mig att återvända till bibelboken många gånger i undervisning och förkunnelse.


25 år senare har jag fortfarande ett särskilt förhållande till 1 Tim. Har man kommit in i en bibeltext så är det som om den inte släpper greppet om oss. Orden blir inte uttjatade. Men det började med att jag fördjupade mig i bibelordet, tog mig tid och lade ner en hel del energi på att studera. Börjar man gräva så hittar man alltid något matnyttigt.


”För de flesta är Guds ord fortfarande ett Eldorado, ett outforskat land fullt med guld att hitta” (C H Spurgeon)

 

Vi har en rik far!
Det hände igen! eller Dags för kalvsläpp!

Relaterade inlägg

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se