tom banner

Nådefull bibelläsning

Nådefull bibelläsning

En av de stora riskerna med att läsa efter en plan är att misslyckandet finns inom räckhåll. Man kan glömma, inte hinna med eller helt enkelt tappa sugen. Efter att ha väntat några dagar kan berget att komma över för att ta igen känns oöverstigligt. Bibelläsningen går då snabbt ifrån att vara glädje och liv, till att vara krav och borde.

Nu måste jag erkänna, jag misslyckades i söndags. På en söndag av alla dagar, efter bara ett par dagar av mitt nya liv som daglig bibelläsare.

Egentligen var det ganska enkelt. Jag glömde läsa. Dagen innehöll en tidig gudstjänst, hela familjen ut genom dörren. Och sedan flöt dagen på med allt den innehåller och på kvällen försvann tanken i något annat. På morgonen på måndag insåg jag mitt misstag. Först kom skammen, "jag av alla, som ska blogga och allt". Men sedan så kom något annat över mig.

Bibelläsningen ska inte vara krav, inte ett "borde" som ska göras bara för att det ska. Bibelläsningen får inte komma mellan mig och Gud, mig och min relation till en levande frälsare. För att uttrycka det skarpt får jag aldrig "fastna i Bibeln" så jag missar den levande Guden som vill kommunicera med mig och leva med mig. Med det menar jag inte att jag kan läsa för mycket eller att Bibeln i sig är skadlig. Men om något blir ett dåligt samvete så riskerar vi att dra oss undan från det. Och om Bibeln hamnar där riskerar jag att dra mig undan från Gud. 

Jag övervann denna dag skammen och fick i nåd sitta i soffan och läsa två dagars läsning. Det gick, och nu är jag ikapp igen. Tänk vad lätt det kan vara att börja missa men att det faktiskt också kan vara ganska lätt att komma tillbaka. 

/>Olof

 

Var kom folket ifrån?
Trädgårdsdrömmar och norska siffror

Relaterade inlägg

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se