tom banner

Ökentorrt och vattenrikt

Ökentorrt och vattenrikt


Jag har nästan hunnit igenom hela Jesaja bok, och slås av den uppsjö med ökenbilder som finns där. När domen drabbar nationer och folk beskrivs det med: floder som sinar och torkar ut. Gräset torkar, ökenmarken brer ut sig. Jorden sörjer och vissnar, höjder förtorkar. Struparna är torra, tungan torkar av törst

, skördetiden är förbi och inget har bärgats. Det är knastertorrt och ödsligt.
När sedan Herrens räddning och nåd drabbar folk och enskilda växlar bildspråket om. Törstande mark blir till källsprång, öknen skall bli till en trädgård och där flyter strömmar fram. Grönskan tar över.
Alla dessa texter är förmodligen inte bara bildspråk på en andlig verklighet. Guds välsignelse är också fysisk i bemärkelse mat och miljö att leva i. Vattnet gör skillnad både bildligt och bokstavligt. Och det är här som min uppväxt ibland spelar mig ett spratt.


En uppväxt i Sverige är ökenfri. Det närmaste man kommer ökenlandskap är sanddynerna på västkusten. Möjligen kan man tala om stadens betongöknar. Det gör det svårt att ta till sig kraften och musten i Bibelns bilder. Skogarna kunde förr vara skrämmande ”ödemarker” med sitt tillhåll för rövare och fredslösa. Men knappast ogästvänliga för oss idag. Vattentillgång ger grönska och förutsättning för liv. Det går väl att bo var som helst i Sverige?


Därför har för mig ökenupplevelserna i Mellanöstern vart både omskakande och klargörande. Det finns platser där det är tvärdött. Utan vatten blir inget grönt. Och även om man hör sägas om en del platser att på våren kommer ändå regnet och markerna grönskar, så är det svårt att begripa utan att själv se förvandlingen.  Många texter i Bibeln berörde mig starkare när jag fått smaka på vad en öken är. Det gäller inte minst ett av mina favoritställen i Bibeln, Jes 55:10-11
”Liksom regn och snö faller från himlen och inte vänder tillbaka dit utan vattnar jorden, får den att grönska och bära frukt, och ger säd att så och bröd att äta, så är det med ordet som kommer från min mun: det vänder inte fruktlöst tillbaka utan gör det jag vill och utför mitt uppdrag.” 

 

Månadstema oktober
När texterna förstärker varandra

Relaterade inlägg

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se