tom banner

Ordning i din inre värld

Ordning i din inre värld

Så hette titeln på en bok som kom ut för 28 år sedan. Jag minst sagt slukade innehållet. Orsaken till att boken föll så väl in i mitt liv var en erfarenhet som vuxit fram.

Jag hade varit pastor i några år och det hände hela tiden saker omkring mig som jag inte kunde förutse eller direkt påverka. Det gjorde mig förvirrad och ibland frustrerad. Så läste jag Gordon McDonalds bok om det inre rummet som vi själva kan möblera, om vårt inre där det kan vara rofyllt mitt i ett kaotiskt liv.
Jag är ingen anhängare av teorier om att vi kan snickra ihop vår egen lycka. Det är inte det som Ordning i din inre värld handlar om. Men det finns ett handlingsutrymme hos varje människa, en inre värld av beslut, prioriteringar och val som vi råder över. Vi kan ta emot goda råd från andra för hur vi ska ordna till det, men själva ansvaret ligger hos oss.


Hur vill du att din inre värld ska se ut? Den frågan är kanske viktigare än någonsin att ställa sig nu när det är årsskifte och många uttalar sig om det kommande året. De flesta vill inte ha ett upprepat 2016 då så mycket gick fel på världsarenan. Tänk på att den viktigaste förändringsrörelsen går inifrån och ut. Får Gud förändra vårt inre finns förutsättningen att hela samhällen och nationer kommer till sin rätt.


För mig har bibelläsningen varit en grundstomme när det gäller ordningen i det inre. Ju regelbundnare desto bättre ordning. Det känns varken betungande eller komplicerat att ha en idé om hur och vad jag ska läsa dagligen. Känslan med att följa en bibelläsningsplan är ungefär som när man fått ordning på huset efter en flytt – man vet var grejerna är och allt är inte kaos längre.


Jag vill uppmuntra dig till att nu i årsskiftet bestämma dig för vilken plats Bibeln ska ha i din vardag. Hur mycket ska du läsa?  Kanske behöver du också bestämma dig för när på dygnet det ska ske. Ska du läsa tillsammans med andra? Detta är frågor som kan forma din inre värld och i förlängningen även det kommande året.

Har du lovat dig själv något?
MÅL I SIKTE!...eller- en ganska otränad broders, l...

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se