tom banner

Vad ska vi göra med Josua egentligen?

Vad ska vi göra med Josua egentligen?

De senaste dagarna har vi som läser halvbibelspåret kommit in i Josua. Den övergripande berättelsen då folket flytt från Egypten tillbringat 40 (härdande och tillitsprövande) år i öknen och nu äntligen ska få flytta in i landet de så länge längtat efter. De har dock ett problem på vägen, det bor folk där de ska flytta in.

Berättelsen är full av små detaljer som verkligen kan tillämpas rakt in i våra liv. Till exempel fastande jag i 7:6- där Josua i motgången inte väljer att lämna Gud och gå, utan kastar sig i bön inför honom. Vilken förebild. Tänk om jag kunde komma dit att det alltid är den naturliga utvägen i motgång. Ett annat exempel är 8:34- där Josua läser ”alla lagens ord” för folket. Snacka om att dela Guds ord och ha bibelstudium. Mer sådant!

Men det övergripande i inledningen till Josua är svårare att spontant glädjas åt: Folk dör i mängd. Mycket av det som är svårt i Bibeln kan förklaras genom att berätta att vi kristna inte tillhör det ”gamla” förbundet utan att Jesus kommit med ett nytt förbund (därför följer vi inte lagen). Andra delar förklaras enkelt med att det vi läser (faktiskt) inte är Guds vilja. Det är min övertygelse att berättelsen är med för att Gud vill det, men att ondskan vi möter kommer från människors dåliga beslut och inte Guds direkta påbud. Många onda saker som händer är människan själv kapabel till att komma på. Men när vi kommer till Josua så är det på Guds direkta order som människor dödas. Vad ska vi egentligen göra av det?

Det har skrivits hyllmeter om hur vi ska förhålla oss till Gud som han presenteras i Josua. Själv är jag av åsikten att det går att få ihop med Gud som han visar sig i Jesus, men att förklara hur jag kommit dit skulle kräva en hel bok. Väldigt kortfattat ska du dock få ett par av mina viktiga nycklar. Vi vet om Gud att han är helig och kärleksfull. Att han är nådefull med också den som har slutdomen. Att han är skaparen och livgivaren. Att han är nitälskande och kräver ”ensamrätt”. Alla dessa egenskaper har vi oftast svårt att få ihop i vårt huvud och vår tanke. Kristna har i alla tider tenderat att favorisera en del av Gud och så även idag. Att ”hålla hela Gud” i tanken är en nästan omöjligt uppgift men det betyder inte att han inte kan vara alltihop!

Samtidigt som Gud är svår att fånga och stänga in i en låda så är det viktigt att komma ihåg att Josua är den del i Guds stora historia och plan. Vi lever inte under samma tid och förhållanden. Det Josua upplever och beskriver är unikt i historien för denna tid i Guds plan. Tar vi sedan med det Gud säger till Abraham i hans kallelse: ”Efter tre generationer skall dina ättlingar återvända hit, först då har amoreerna fyllt sina synders mått.” (1 Mos 15:16) så har vi fundamenten till att kunna förstå.

Men är det dags för DIG att ta dig an och djupstudera Josua för att förstå? Det är den stora frågan i detta. Som bibelläsare kommer vi aldrig sluta att beröras. Glädje, irritation, ilska, kärlek, förståelse, oförståelse och frid är alla känslor som kan vara förknippade med bibelläsning. Försök inte tvinga in dig själv i en mall för hur du ”ska reagera” när du läser. Jag skulle säga att det finns tre reaktioner (så klart förenklat) och utifrån det tre vägar vidare i läsningen.

1. Du reagerar med en känsla av att vilja förstå mer. Kan kombineras med ilska eller annan känsla också men i grunden vill du förstå. Då är det kanske dags för dig att ”ta dig an Josua”. Till dig har jag tre råd:

a. Gör det inte ensam. Läs tillsammans med Gud som vill ge dig ledning.
b. Andra han vandrat före. Tala med andra människor och läs gärna böcker som fördjupar och förklarar en kultur som är väldigt olik vår.
c. Var beredd på att använda hjärnan. Förståelsen av Josua och liknande texter bygger mycket på en vilja att försöka tänka för att förstå de övergripande tankarna om Gud och hans handlande i historien. ”Känn” alltså inte ”bara” utan tänk.

2. Du reagerar med obehag eller liknande känslor. Till dig som känner att detta är mycket svårt och inte alls vill befatta dig med texterna skulle jag vilja ge följande råd:

a. Sluta inte läsa. Leta efter guldkorn som du kan förstå och lämna resten därhän för nu. Vi får lämna böcker i Bibeln som vi inte orkar med och återkomma en annan dag.
b. Prata med Gud om det. Han vill förklara men det viktigaste är att gudsrelationen inte tar stryk så Bibeln hamnar mellan dig och Gud. Så blir du ledsen, irriterad, bedrövad eller arg. Säg det till Gud! Han tål att ta det!
c. Lämna berättelsen när du läst den och återkom en annan dag.

3. Du reagerar med att du inte förstår eller känner dig mest likgiltig. Då skulle jag vilja ge dig följande råd:

a. Läs vidare. Ge inte upp din bibelläsning.
b. Slå upp en faktabok och fördjupa din kunskap, fascination och glädje kan väckas i mötet med andras reflektioner om texten.
c. Be Gud om hjälp att se och bli berörd.

Blev ett långt inlägg idag men det är viktigt att inte Josua får bli en bromskloss som förstör. Dessutom finns det mycket rikedom att finna.

/>Olof Brandt

Var frimodig ty JAG är med dig!
Den tomma graven ger stora konsekvenser

Relaterade inlägg

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se