tom banner

peaks

Läsplanerna 

Att anta utmaningen är att bestämma sig för att försöka bli daglig bibelläsare. Ett sådant steg föder nya frågor: Hur mycket ska man läsa? Var ska jag börja? Låt oss hjälpa!

Även om satsningen är avslutad kan du ladda ner läsplaner på denna sida som funkar för daglig läsning.

Vi tänker att det fungerar ungefär som med skidåkning i fjällen. Nybörjaren måste få åka på sitt sätt utifrån sina förutsättningar. Därför finns gröna pister för den som är försiktig och vill undvika höga farter. Att trilla i den gröna är inte så omskakande. Men för den erfarne åkaren finns bara röda och svarta pister som alternativ. Skidåkning kräver lite utmaningar, tänker han. Om du inte är en van bibelläsare, börja med mindre avsnitt. Lite varje dag blir ändå mycket i slutändan. Läs efter din förmåga. Har du en viss bibelvana, varför inte anta den stora utmaningen och läs Bibeln på ett år? Det är en svartpistad utmaning men inte på något sätt omöjlig. Många skulle behöva just en sådan större utmaning i sitt läsande.

Planerna är skrivna med start 1/1, men du kan likagärna starta från den dag du anmäler dig om du inte vill läsa ikapp. Det viktiga är att ta steget till att bli daglig läsare, inte vilken plan du följer.

I Anta utmaningens Facebook-grupp pågår det kontinuerligt diskussion och tipsdelande kring dessa planer så gå gärna in på Facebook, sök på Anta utmaningen och gå med i diskussionen. 


Aktuella texter för idag

Klicka på länken för att läsa på bibeln.se (Bibel 2000)


Helbibel - hela Bibeln på ett år

Helbibelplanen är indelad i fyra delar. Varje dag så läser man ett stycke i Gamla testamentet, Nya testamentet, Psaltaren och Ordspråskboken. Efter ett år har du läst hela Bibeln. 

Ladda ner pdf att skriva ut här.


Halvbibel - hela Bibeln på två år

Halvbibelplanen ger dig möjligheten att läsa ungefär halva Bibeln på ett år. Varje dag läser du lite hur Gamla testamentet och Nya testamentet. Läser du i två år har du läst hela Bibeln, och Nya testamentet två gånger. Nedan finner du 2018 års plan och även 2017, som alltså är del "ett". 

Ladda ner andra delen

Ladda ner första delen


Kvartbibel - Bibel 2020

Föreställ dig människor över hela jorden som läser Bibeln högt tillsammans. Tanken är svindlande, men samtidigt enkel!

Under 2020 har de förenade bibelsällskapen utlyst ett år av högläsning.  I skrivande stund är det 934 språk i över 90 länder som har anslutit sig till satsningen och Sverige är med.

Bibeln har under tusentals år tagits emot genom att man lyssnat till texten, och en del av den dynamik som uppstår när flera sinnen aktiveras hoppas vi nu kunna återupptäcka.

Alla länder har enats om en bibelläsningsplan där man gör nedslag i hela den bibliska skatten genom en mängd teman. Detta gör att man som kyrka eller individ kan vara med hela året, eller kanske bara vara med i 20 dagar under ett visst tema.

Läs mer om satsningen och ladda ner appen här.

Planen finns tryckt och kan beställas, den kallas då en "Bibelläsning och Bön" från Bibelsällskapet. Besök Bibelbutiken.


Parallell - hela Bibeln på ett år

Den parallella planen försöker arrangera berättelserna parallellt i tidsföljd. På ett år läser man igenom hela Bibeln. I denna plan läser man profetböckerna i Gamla testamentet parallellt med de historiska händelserna. Breven i Nya testamentet flikas in medan man läser Apostlagärningarna då troligtvis Paulus skrev flera av breven osv. Det är omöjligt att få med alla parallella händelser, och i vissa fall dateras böcker olika, men trots det är denna plan utmärkt för att se sammanhang och ger ofta många aha-upplevelser! Planen kommer från biblestudytools.com.

Ladda ner pdf här.

Här finns även en Excel-fil.


Bibeln idag - med en kommentar per dag

Bibeln idag är en bibelläsningsplan med en kommentar varje dag. I varje nummer medverkar ett antal olika skribenter, det är både präster, pastorer och lekmän. 

Läs mer och prenumerera här.


Bibelstund - för dig som vill läsa i plattan eller telefonen

Anta utmaningen finns genom appen Bibelstund att läsa i sin telefon/platta. Ladda ner appen och starta en ny plan, under Anta utmaningen hittar du planerna här ovan men också många fler. 

Läs mer om appen Bibelstund

Ladda ner för Android

Ladda ner för iOS

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se